Prentenboeken zijn boeiend en leerzaam. Eruit voorlezen ondersteunt de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. De afbeeldingen prikkelen de nieuwgierigheid en stimuleren de fantasie. Daarnaast is samen lezen natuurlijk ook gewoon heel erg gezellig. Hieronder vind je 10 klassiekers die bij ieder kind in de boekenkast horen.

De Gruffalo

Het verhaal gaat over een klein muisje in een bos. Hij komt een vos, een uil en een slang tegen. Om te voorkomen dat ze hem opeten, verzint het muisje een eng dier waar hij mee bevriend zou zijn: de Gruffalo. Maar dan blijkt tot zijn grote schrik de Gruffalo echt te bestaan!
De grote prenten in het boek benadrukken hoe klein het muisje is. De trucjes die de muis toepast om aan zijn belagers te ontkomen, zijn goed te begrijpen door kinderen vanaf drie jaar.  

Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg komt uit een eitje en ontpopt zich al etend van een klein rupsje naar een schitterende vlinder.
De kleurrijke tekeningen nemen kinderen stap voor stap mee in dit proces. In het boek komen de cijfers een tot en met vijf aan bod, evenals de dagen van de week en verschillende fruitsoorten. Het boek is het meest geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Jongere kinderen kunnen plezier beleven aan het omslaan van de stevige, kartonnen pagina’s.

Max en de Maximonsters

Max is brutaal en moet daarom zonder eten naar bed. Ineens groeit er een bos in zijn kamer en ziet hij in de verte een zee. Met een boot zeilt hij naar het land van de Maximonsters. Daar wordt hij koning en heeft hij alles wat zijn hartje begeert. Toch voelt hij zich eenzaam en besluit hij terug naar huis te zeilen.
In het boek leert Max met zijn gevoelens om te gaan. Het verhaal laat zien dat boosheid weer verdwijnt en dat het moeilijk is om mensen van wie je houdt te moeten missen.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Dit ondertussen klassieke prentenboek is een hilarisch verhaal over een kleine mol die langs alle dieren gaat om er achter te komen wie er toch op zijn kop heeft gepoept. Die dieren laten allemaal hun eigen poep zien om hun onschuld te bewijzen.
Het onderwerp is grappig en zorgt zelfs bij de jongste kinderen voor veel plezier. De bloemrijke taal van de mol en de andere dieren in het verhaal leent zich uitstekend voor het gebruik van verschillende stemmetjes tijdens het voorlezen.

De Verhalen van Kleine Beer

De Verhalen van Kleine Beer

In de boeken van Kleine Beer draait het om de activiteiten die het beertje samen met zijn vader onderneemt.
Thema’s die aan bod komen zijn wandelen in het bos, helpen in huis en bang zijn voor het donker. De eenvoudig geschreven boeken met mooie illustraties geven een gevoel van geborgenheid. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

De Mooiste vis van de zee

De Mooiste vis van de zee

Regenboog is een mooie vis met bijzondere schubben. Regenboog wil deze schubben allemaal voor zichzelf houden en niet delen. De andere vissen vinden dat niet aardig en daarom mag Regenboog niet meespelen. Hij gaat op zoek naar raad.
Het boek biedt de mogelijkheid om in gesprek te gaan over aardig zijn en samen delen en over hoe ver je moet gaan om aardig gevonden te worden.

Raad eens hoeveel ik van je hou

Raad eens hoeveel ik van je hou

Hazeltje wil Grote Haas graag vertellen hoeveel hij van hem houdt. Hij doet dit door zijn armen zo ver mogelijk uit te strekken.
In korte zinnetjes worden de emoties en gevoelens treffend weergegeven. Het is een liefdevol verhaal met mooie illustraties in zachte kleuren. De afbeeldingen maken ook bij jongere kinderen de intentie van het verhaal goed duidelijk.

Wij gaan op berenjacht

Wij gaan op berenjacht

Een vader gaat met zijn vier kinderen op pad om een hele grote beer te vangen. Ze laten zich niet stoppen door donkere bossen, sneeuwstormen of woeste rivieren. En dan komen ze ineens écht een beer tegen!
De kort en krachtige tekst is voorzien van gekleurde en zwart-wit illustraties. De kleuren worden donkerder en intenser naarmate het verhaal vordert, waardoor de spanning langzaam opgebouwd wordt.

Dikkie Dik

Dikkie Dik

Van Dikkie Dik bestaat een hele serie aan prentenboeken. In Sesamstraat werd ruim 25 jaar over de rode kater voorgelezen.
De verhalen van Dikkie Dik gaan over het kattenkwaad dat het dier uithaalt. Het zijn grappige verhalen die op een speelse manier zijn geschreven. De korte teksten en de grote prenten maken het boek bij uitstek geschikt voor peuters.

Kleine IJsbeer

Kleine IJsbeer

De verhalen van de kleine ijsbeer Lars met zijn mensachtige trekjes zullen niet snel vervelen. Hij zet nieuwsgierig zijn eerste stappen in de grote wereld.
Het schattige diertje maakt onverwachte dingen mee en doet soms vreemde ontdekkingen. Zijn reizen voeren hem van de Noordpool naar de jungle en alles er tussenin. De avonturen worden schitterend in beeld gebracht met sfeervolle, gedetailleerde illustraties.