Wat is er nu leuker dan samen een gezelschapsspel spelen? Met familie, vrienden of collega’s levert dit gegarandeerd een fantastische middag of avond op. Nu kun je natuurlijk kiezen voor een klassiek, competetief spel, maar er zijn veel coöperatieve spellen die minstens net zo leuk zijn. En vaak ook een stuk gezelliger! In een coöperatief spel moet je namelijk samenwerken om het spel te winnen, in plaats van tegen elkaar te spelen. Dit zorgt voor verbinding en zeker ook de nodige spanning. Hieronder zetten we 13 superleuke coöperatieve gezelschapsspellen voor je op een rijtje.

Magic maze

Magic Maze

Magic Maze is een levendig spel met vier karakters de hoofdrol: een Barbaar, een Elf, een Tovenaar en een Dwerg. Ze moeten proberen wapens en voorraad te vinden en mee te nemen uit de Magic Maze supermarkt. Om dit voor elkaar te krijgen, moet er in stilte worden samengewerkt. Dit is nog niet zo makkelijk, want er is maar weinig tijd! Magic Maze is geschikt vanaf 8 jaar en voor 1-8 spelers.

The Mind

The Mind

Dit spel heeft al verschillende prijzen gewonnen en staat garant voor een bijzondere ervaring. Het is een kaartspel met als doel alle getallenkaarten op volgorde weg te spelen. Er zijn geen vaste beurten en teamleden mogen niet met elkaar overleggen of non-verbale hints geven. Het is dus belangrijk om de andere spelers goed in te schatten. Het kan gespeeld worden met 1-4 spelers vanaf 8 jaar.

Pandemic - Rapid Response

Pandemic - Rapid Response

Relevanter kan het haast niet! Spelers maken deel uit van een team dat een fictief virus moet bestrijden. Door samen gebruik te maken van kennis en hulpbronnen, kun je de wereld redden. Het spel is te spelen in verschillende moeilijkheidsgraden. Ook is er een uitbreiding beschikbaar om het nog uitdagender te maken. Het is te spelen vanaf 10 jaar en met 2-4 spelers.

De Crew

De Crew

Gek op Science Fiction? De Crew is een kaartspel waarin je gezamenlijk opdrachten moet uitvoeren om de weg te vinden naar de negende planeet. Net als bij veel andere coöperatieve spellen, heb je hierbij slechts beperkte mogelijkheden om te communiceren. De Crew is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf 10 jaar.

De Vergeten Stad

De Vergeten Stad

In dit spel ga je samen met andere avonturiers op zoek naar een vliegtuig wat begraven ligt in de Vergeten Stad. Samen met je team moet je ervoor zorgen dat dit op tijd lukt, en je niet omkomt van de dorst of door een heftige storm. Dit spel is het vervolg op ‘Het Verboden Eiland’ en minstens net zo spannend. Speel dit spel met 2-5 spelers vanaf 10 jaar.

legende van andor

De Legenden van Andor

Wanneer je van Fantasy houdt, is dit prachtig ontworpen spel echt iets voor jou. Het is al een tijdje op de markt: in 2014 won het de Nederlandse Expertspellenprijs. De bedoeling van dit spel is om samen met je medespelers het fantasieland Andor te verdedigen tegen allerlei monsters. Tijdens het spel verzamel je kostbare voorwerpen en krijg je te maken met allerlei onverwachte gebeurtenissen. Het is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar.

Escape Room The game

Escape Room The Game

Je hoeft nu je huis niet meer uit om opgesloten te worden in een escape room. In dit spel moet je samenwerken om de codes voor je ontsnapping te bemachtigen. Er zijn vier verschillende scenario’s te spelen. Je begint het spel door een envelop te openen met de introductie van het mysterie, en daarna heb je 60 minuten de tijd om alle aanwijzingen goed te begrijpen en combineren. Escape Room speel je met 3-6 spelers vanaf 16 jaar.

Het Jachtseizoen

Het Jachtseizoen

Gebaseerd op het populaire programma, is dit een borspel waarbij je binnen 25 beurten een voortvluchtige te pakken moet krijgen. In je team verdeel je de taken zoals het besturen van de bus of de drone. Iedere 10 minuten krijg je de locatie van de voortvluchtige door en het doel is om binnen de tijd en het aantal beurten de precieze coördinaten te bereiken. Dit spel is te spelen met 2-4 spelers vanaf 10 jaar.

Het Verboden Eiland

Het Verboden Eiland

Dit is één van de meeste populaire coöperatieve spellen en prima geschikt voor beginners. Je bevindt je op een eiland, bestaande uit 24 tegels. Met je medespelers beweeg je je door dit eiland om mysterieuze schatten te vinden. Alleen zakt het eiland intussen weg, en moet je dus snel zijn! Je wint het spel door met je team alle schatten te bemachtigen en met de helikopter te vertrekken voor het eiland gezonken is. Speel het met 2-4 spelers vanaf 8 jaar.

Paleo

Paleo

Met dit gezelschapsspel ga je terug naar de prehistorie. Het is een strategisch spel waarin je samenwerkt om de vijf delen van een grotschildering te verzamelen. Intussen moet je natuurlijk ook zorgen voor eten en je team verdedigen tegen mammoeten, sabeltandtijgers en beren. Het spel is in verschillende levels te spelen en biedt genoeg uitdagingen en verrassingen om te blijven boeien. Paleo is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar.

Codenames Duet

Codenames Duet

Codenames Duet is een variant op het bekende partyspel Codenames en wordt met z’n tweeën gespeeld. Samen met je partner moet je spionnen vinden door elkaar aanwijzingen te geven van een of meerdere woorden. Het spel is dus erg leuk wanneer je graag creatief met taal bezig bent. Uiteraard is er een tijdslimiet en zijn er vijanden die je moet ontwijken. Het is te spelen vanaf 10 jaar.

mysterium

Mysterium

In de ban van moordmysteries? Probeer dan zeker eens dit gezelschapsspel. Het spel is prachtig en met veel fantasie vormgegeven. Het doel is om samen op zoek te gaan naar de moordenaar, de crime scene en het moordwapen. Je hebt hierbij verschillende rollen: de geest van de vermoorde persoon en een aantal helderzienden. Communiceren mag alleen via beeldkaarten. Doordat de rondes getimed zijn, wordt het extra spannend. Mysterium is voor 2-7 spelers vanaf 10 jaar.

Wingspan

Wingspan

Vogels zijn het thema van dit tactische bordspel. Iedere speler heeft zijn eigen bord als persoonlijk natuurgebied. Dan is het zaak om de juiste vogels te verzamelen voor jouw gebied. Zorg ervoor dat je de juiste combinaties krijgt zodat je meer handelingen kunt verrichten en punten kunt behalen. Het spel is gebaseerd op het ‘engine building’ principe: door samenwerkende spelonderdelen te verzamelen, bouw je aan een sterke combinatie die steeds meer punten oplevert. Dit spel is geschikt voor 1-5 spelers vanaf 10 jaar.