Veel kids hebben het tegenwoordig druk, met school, huiswerk, vriendjes en sporten. Logisch, maar tijd om leuke spelletjes met elkaar te doen is ook belangrijk. Want samen spelen is niet alleen leuk, het is ook essentieel in de ontwikkeling van kinderen. Spelen in de veilige gezinssituatie biedt je kind niet alleen veel plezier, maar ook mogelijkheden om nieuwe dingen te ontdekken. Daarnaast bevordert het de motoriek, de taalontwikkeling, de fantasie en het gevoel voor competitie en samenwerking. Daarmee legt spelen de basis voor gezonde sociale interacties in zijn latere leven. Al die kwaliteiten bij elkaar rechtvaardigen de conclusie dat samen spelen een perfect recept vormt voor de harmonieuze ontwikkeling van je kind. Daarom zijn er dan ook tal van leuke, coöperatieve spellen verkrijgbaar voor jonge kinderen. We hebben er een tiental voor je op een rijtje gezet:

Boomgaardje (vanaf 3 jaar)

Boomgaardje

Als Petra Perenboom kersen aan het plukken is, helpen de kinderen haar. Maar ze moeten wel oppassen voor de ondeugende raaf, die probeert de allerlekkerste kersen in te pikken. Dit coöperatieve geheugenspel voor kinderen vanaf ca. 3 jaar wordt gespeeld met een driedimensionale kersenboom en een dobbelsteen met kleuren. Het bevordert het herkennen van vormen en kleuren, en stimuleert zowel het geheugen als het met elkaar samenwerken.

Concept Kids Dieren (vanaf 4 jaar)

concept kids dieren

In dit coöperatieve bordspel voor kinderen vanaf 4 jaar is het doel zoveel mogelijk dieren te raden. Aan de hand van de verschillende kenmerken kun je vaak wel bedenken over welk dier het gaat. Zoek je bijvoorbeeld naar een oranje dier met zwarte strepen, dan weet jij misschien al dat het een tijger is. Doordat kinderen spelenderwijs verschillende dieren uit het dierenrijk leren kennen en beschrijven, heeft dit spel tevens een hoge educatieve waarde.

Het spel van Vos en Haas – Red het ei (vanaf 4 jaar oud)

Het spel van Vos en Haas - Red het ei

Na de bekende boeken over Vos en Haas is nu ook dit leuke bordspel verkrijgbaar. Daarin nemen de spelers het samen op tegen boef Jak. Door het goede spoor te volgen kunnen ze het ei redden. Daarmee is dit spel een leuke combi van memory, tactisch denken en samenwerken. Plezier is gegarandeerd met dit gezelschapsspel, dat in een vierkante stevige doos verpakt zit, ook omdat het spel niet te lang duurt.

ZooMemo (vanaf 4 jaar oud)

zoomemo

Een coöperatieve memory-variant voor jonge kinderen, waarin ze elkaar helpen alle jonge dieren bij elkaar te zoeken en ze weer terug in hun hok te brengen. De regels van het spel zijn eenvoudig, terwijl het tegen het einde toch nog spannend kan worden.

Max de kat (vanaf 4 jaar oud)

Max de kat

In dit populaire coöperatieve spel, voor kinderen vanaf 4 jaar, leren ze samenwerken om jonge diertjes te redden van de kat. Daarmee wordt spelenderwijs het gevoel ontwikkeld dat je samen sterker bent dan alleen. Terwijl ze genieten van het spel, leren ze tegelijk om op hun beurt te wachten en voor de dieren zorgen. Ideaal voor het ontwikkelen van spelinzicht, tactiek en plezier, maar ook voor het leren incasseren van tegenslagen.

Oogsttijd (vanaf 3 jaar)

Oogsttijd

Een verrassend fantasiespel waarin kinderen gaandeweg ontdekken dat samenwerken lucratief kan zijn. Elke speler heeft zijn eigen moestuintje, maar door overleg en samenwerking wordt het makkelijker om jouw groenten te oogsten. Doordat er in dit coöperatieve spel geen winnaars of verliezers zijn, valt het spel in de smaak bij jonge kinderen en voorkom je boze of teleurgestelde reacties.

Prinses (vanaf 4 jaar)

Prinses

In dit avontuurlijke coöperatieve gezelschapsspel voor jongens en meisjes vanaf 4 jaar, moeten ze allerlei hindernissen oplossen om de betoverde prinses, die al 100 jaar slaapt, te redden. De handige dingen onderweg helpen bij obstakels als een slotgracht, een donkere tunnel en een wachter. Maar als het langzaam donker wordt, wordt het toch nog spannend om de prinses op tijd te bereiken.

Parado (vanaf 4 jaar)

Parado

Een fantastisch verkleedfeest is het doel van dit grappige spel, waarin de kinderen worden uitgedost met allerlei vreemde combinaties van voorwerpen en gekke kledingstukken. Als bijna iedereen een bijzonder pak aanheeft, komen de bezoekers de leukste parade bekijken die je je kunt voorstellen!

Willem Wiebeltoren (vanaf 5 jaar)

Willem Wiebeltoren

Tijdens dit grappige spel, dat aanbevolen wordt voor kinderen tussen 4 en 12 jaar, bouw je met zijn allen een boomhut. Die kan echter snel onstabiel worden. Door goed samen te werken en de juiste balans te vinden kunnen de spelers het samen voor elkaar krijgen om 12 verdiepingen te bouwen. Het spelen van dit spel is bevorderlijk voor je concentratie, je gevoel voor samenwerking en je motoriek.

Het Kleurenmonster

Kleurenmonster

Als het kleurenmonster uit het spel wakker wordt, weet hij niet of hij blij, verdrietig, bang of boos is. Terwijl hij over het bord loopt, kan je bij elke kleur een verhaal of een herinnering delen. Dit educatieve spel, gebaseerd op het boek ‘De kleur van emoties’ leert kinderen spelenderwijs elkaar beter te begrijpen en emoties te herkennen, waardoor het spel ook een grote sociale waarde heeft.